Museumssenteret i Hordaland

Ei stemme til tida

Utstillingar i galleriet

07.10.2011 - 10:10

10.6 - 9.12. 2018:
 

En utstilling om hvordan arbeidslivet i Europa endres, og om hvordan mennesker rammes når arbeidsvilkårene svekkes.
 

Av fotograf Søren Zeuth og journalist Peter Rasmussen, Danmark  
Foto og film 

Møt Europas nye fattige 

I utstillingen blir du tatt med på en visuell reise til et Europa i forandring. Med foto, video, beretninger og fakta ønsker Zeuth og Rasmussen å skape debatt om i hvilken retning Danmark og resten av kontinentet beveger seg mot. Norge er et relevant land å koble opp til debatten.   

I løpet av de siste 10 årene har det oppstått en ny gruppe arbeidere i Europa: THE WORKING POOR. Mennesker som er i arbeid, men som likevel er fattige.   

Arbeidsmarkedet blir mer og mer usikkert. Antallet midlertidige stillinger, fleksible kontrakter og vikarjobber eksploderer. Samtidig kuttes det i offentlige ordninger og pensjoner over hele Europa. Både i Danmark og i Norge øker fattigdommen, og antall lavtlønnsjobber stiger. 

Hundrevis av suppestasjoner etableres, og millioner av arbeidere og arbeidsløse står i kø i hele Europa hver eneste dag for å få seg en matbit. Tusener har mistet sitt hjem etter finanskrisen. Og selv om krisen delvis er over, fortsetter ulikhetene å vokse. For første gang siden 2. verdenskrig vokser en generasjon opp med færre rettigheter enn sine foreldre.    

I utstillingen WORKING POOR ROAD TRIP kommenterer fotograf Søren Zeuth og journalist Peter Rasmussen Europas utvikling gjennom foto, video og installasjoner.  
 
Møt Europas nye fattige som balanserer mellom frykten for morgendagen og håpet om en bedre fremtid. Nye fattige som også finnes i Norge.  
 
Søren Zeuth ga i 2014 ut boken RANA PLAZA FASHION, foto fra tekstilindustrien i Bangladesh. Boken ble til en utstilling som blant annet er vist tidligere på Norsk Trikotasjemuseum, Werstas Museum i Tampere og Arbejdermuseet i København. 

 

Utstillingen ble åpnet av ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen 10. juni.
 

Visning i Galleri Salhus, Norsk Trikotasjemuseum: 10.6 – 31.12. 2018

 

 

Åpningstider 2018:

  • 11.2 - 22.6:  tirsdag - fredag 11-15, søndag 12-17
  • 24.6 - 31.8: søndag - fredag 12-17
  • 2.9 - 9.12: tirsdag - fredag 11-15, søndag 12-17