Museumssenteret i Hordaland

Ei stemme til tida

For skoler: foredrag med Frida Ottesen

Publisert den 04.04.2017 - 10:53
04.04.2017 - 10:53

Hvordan oppleves det å være en tekstilarbeider i Kambodsja?

Tidsrom:

27.04.2017 - 28.04.2017

Pris:

Gratis

Klassetrinn:

  • Ungdomstrinnet

Fagtilknytning:

  • Samfunnsfag

I forbindelse med Fashion Revolution Week, fra 24. -30. april inviterer Norsk Trikotasjemuseum til foredrag med Frida Ottesen som var med i nettserien Sweatshop, laget av Aftenposten og Framtiden i våre hender.

Vi invitere alle ungdomsskoler og videregående skoler i Bergen til foredraget hos oss. Foredraget var ca en time og inkluderer visning av Sweatshop-episode og tid til spørsmål fra elevene etter foredraget.

Fashion Revolution Week markerer kollapsen av tekstilfabrikken Rana Plaza i Bangladesh i april 2013 der mer enn 1000 mennesker omkom. Ulykken er bare en av mange som skjer i dagens tekstilindustri, grunnet dårlig bygninger, uverdige arbeidsforhold og lav arbeiderlønn.

Tekstilproduksjon er nesten ikke-eksisterende Norge, og fra 1970- tallet ble den norske tekstilindustrien bygget ned og produksjonen er flyttet til lavkostland i Asia, Tyrkia og Øst-Europa.

Frida Ottesen fikk prøve seg som tekstilarbeider i Kambodsja

Det er fra disse fabrikken europeiske og norske motehus kjøper inn klær. Det er derfor svært viktig med økt bevissthet rundt arbeidsforholdene i disse landene, spesielt for ungdom som er i målgruppen til mange av de store motehusene.

I samfunnskunnskap i ungdomsskolen og i samfunnsfag på videregående skole er det fokus på at elevene skal drøfte og reflektere over etiske spørsmål i Norge og på global basis. Vi ser at dette foredraget tar opp mange spørsmål som er i relevant i forhold til læreplanen både på ungdomsskolen og i videregående skole.

Eksempler på dette er bevissthet rundt forbruksmønster og etisk ansvar, forskjell mellom fattige og rik, menneskerettigheter, global økonomi og bærekraftighet.

Frida er en svært dyktig formidler og vil snakke om sine erfaringer og opplevelser fra Kambodsja, og møte med tekstilindustrien og tekstilarbeiderne. Hvordan føltes det å leve som en tekstilarbeider? Og hvilken makt har vi som forbrukere?

Det blir et foredrag om viktige etiske problemer, arbeidsforhold, levelønn og forbrukermakt, tema som vil fenge elevene.

 

Les mer om Frida Ottesen på bloggen hennes: fridaottesen.com

Foredragene finner sted på Norsk Trikotasjemuseum i Salhus, ti minutter fra Åsane med buss.
Se skyss.no for rutetider.

Det er satt opp fire foredrag:

  • Torsdag 27 april kl. 11-12
  • Torsdag 27. april kl. 13-14
  • Fredag 28. april. kl. 10-11
  • Fredag 28. april kl. 12-13

Det kan fort bli fullt, så kontakt oss så snart som mulig dersom dere ønsker å bestille plass på foredragene.

E-post:ingrid@muho.no
Tlf: 55 25 10 94 / 975 28 010