Museumssenteret i Hordaland

Ei stemme til tida

Ny fotoutstilling: WORKING POOR ROAD TRIP

Publisert den 30.04.2018 - 09:46
30.04.2018 - 09:46


En utstilling om et Europa i endring 
 
Av fotograf Søren Zeuth og journalist Peter Rasmussen, Danmark  
Foto og film 

 
Åpningsarrangement søndag 10. juni kl. 14.00:
 

  • Åpningstale av Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet 

  • Offisiell åpning av ordfører Marte Mjøs Persen 

  • Innlegg av fotograf Søren Zeuth 

  • Kl. 15.00: «Arbeiderbevegelse og velferdsstat i vekst og oppløsning» foredrag ved førstelektor ved Universitetet i Bergen, Trond Erlien.

  • For barn: Lag button med ditt politiske budskap!

 

Om utstillingen:  

Møt Europas nye fattige 

I utstillingen blir du tatt med på en visuell reise til et Europa i forandring. Med foto, video, beretninger og fakta ønsker Zeuth og Rasmussen å skape debatt om i hvilken retning Danmark og resten av kontinentet beveger seg mot. Norge er et relevant land å koble opp til debatten.   

I løpet av de siste 10 årene har det oppstått en ny gruppe arbeidere i Europa: THE WORKING POOR. Mennesker som er i arbeid, men som likevel er fattige.   

Arbeidsmarkedet blir mer og mer usikkert. Antallet midlertidige stillinger, fleksible kontrakter og vikarjobber eksploderer. Samtidig kuttes det i offentlige ordninger og pensjoner over hele Europa. Både i Danmark og i Norge øker fattigdommen, og antall lavtlønnsjobber stiger. 

Hundrevis av suppestasjoner etableres, og millioner av arbeidere og arbeidsløse står i kø i hele Europa hver eneste dag for å få seg en matbit. Tusener har mistet sitt hjem etter finanskrisen. Og selv om krisen delvis er over, fortsetter ulikhetene å vokse. For første gang siden 2. verdenskrig vokser en generasjon opp med færre rettigheter enn sine foreldre.    

I utstillingen WORKING POOR ROAD TRIP kommenterer fotograf Søren Zeuth og journalist Peter Rasmussen Europas utvikling gjennom foto, video og installasjoner.  
 
Møt Europas nye fattige som balanserer mellom frykten for morgendagen og håpet om en bedre fremtid. Nye fattige som også finnes i Norge.  
 
Søren Zeuth ga i 2014 ut boken RANA PLAZA FASHION, foto fra tekstilindustrien i Bangladesh. Boken ble til en utstilling som blant annet er vist tidligere på Norsk Trikotasjemuseum, Werstas Museum i Tampere og Arbejdermuseet i København. 
 

Visning i Galleri Salhus, Norsk Trikotasjemuseum: 10.6 – 31.12. 2018