Museumssenteret i Hordaland

Ei stemme til tidaNorsk Trikotasjemuseum blir ankerpunkt i ERIH

Publisert den 06.12.2017 - 15:05
06.12.2017 - 15:05

Norsk Trikotasjemuseum. Foto: Helge Sunde

Siden 2013 har Norsk Trikotasjemuseum vært tilknyttet det europeiske reiselivsnettverket for industrihistorie European Routes of Industrial History (ERIH). ERIH er det største og viktigste faglige nettverket for industrihistorie og en portal for industriturisme i Europa. Via ERIH sine hjemmeside finner man reiseruter etter tema eller geografi, dette europakartet over industrihistorie samler alt fra ruiner og minnesteder, til aktive bedrifter og større museum og besøkssenter. Felles for alle er at de tar utgangspunkt i industrihistorie som er knyttet til de ulike stedene.

I 2017 søkte vi om å bli et ankerpunkt på ERIH sitt europakart. For å bli et ankerpunkt må man tilfredsstille høye krav til fasiliteter og være et operativt sted for besøk som tilbyr publikum en helhetlig opplevelse. Et ankerpunkt må være et autentisk sted som har hatt betydning for europeisk industrihistorie.

Senteret eller museet må tilby en rekke spesifiserte fasiliteter som tilfredsstiller dagens krav for de fleste turister, som kafé, resepsjon med ordinære åpningstider, museumsbutikk og ikke minst et informativt opplegg for besøkende som omvisinger, film eller interaktive utstillinger.

Som en del av godkjenningen har vi måttet bekrefte at vi tilfredsstiller kravene til ankerpunkt, og Rainer Klenner, en representant fra ERIH sitt styre, var på befaring hos oss i slutten av august 2017. Han har jobbet med ERIH i årtier, både som støttespiller fra utsiden og nå de siste årene som en del av ERIH sitt styre. Klenner var på besøk en hel dag og brukte god tid på å få med seg alt som er å oppleve ved museet og i Salhus for øvrig. Han hadde mange spørsmål knyttet til både fabrikkhistorien i Salhus og mer konkret til driften av Norsk Trikotasjemuseum i dag.

Den siste uka i november 2017 kom endelig avgjørelsen om at vi blir et fast ankerpunkt. Vi har signert kontrakt og skal i løpet av den nærmeste tiden få tilsendt skilter som viser at vi er godkjent som ankerpunkt for ERIH. Vi er knyttet til temaruten for tekstilindustri.

I Norge er det i dag totalt 52 steder på ERIH-kartet. 4 av disse har fått status som ankerpunkt. De andre ankerpunktene er Norsk Vasskraft og Industristadmuseum i Odda, Norsk Industriarbeidermuseum i Rjukan, Norsk Teknisk museum i Oslo og Museum Nord i Narvik.