Museumssenteret i Hordaland

Ei stemme til tidaMathistorie på trikotasjemuseet

Publisert den 08.05.2018 - 08:54
08.05.2018 - 08:54

Denne våren har to studenter fra Universitetet i Bergen hatt praksis ved Norsk Trikotasjemuseum, der de har jobber med ulike prosjekter.

Et av disse har vært å lære mer om arbeiderkost og hva arbeiderne ved trikotasjefabrikken kan ha spist. Studentene gikk også i gang med å prøve ut noen oppskrifter fra en gammel kokebok fra 1907.

Det er lite kilder som sier noe konkret om hva arbeiderne i Salhus spiste, men det finnes noen beskrivelser fra Ytre Arna, der det også var tekstilfabrikk. Her fortelles det blant annet at i siste del av 1800-tallet spiste folk flest brød og kaffi til frokost, graut og melk til middag, poteter og sild til nons og graut og melk igjen til kvelds. Dette var den vanlige kosten for arbeidere i lang tid frem, og det er nok trygt å anta at dette også gjaldt for arbeiderne i Salhus.

Gamle kokebøker viser hvordan folk utnyttet maten på en måte som ga mest mulig næring for minst mulig pris. I boken Husstell fra 1907 har de to forfatterne Dorothea Christensen og Helga Helgesen lagt ved en ”anvisning for arbeiderfamilier i smaa kaar til billige og nærende middagsmåltider” Her finner vi blant annet rettene ”sildegryn” og ”øllebrød”  som vi forøkte å lage etter original oppskrift. Sildegrynet består av poteter, kålrabi, spekesild, byggryn og timian kokt i vann til en suppe.

Øllebrødet lages ved å koke opp øl, tilsette jevning av melk og mel og smaksette med sirup og ingefær. Dette serveres med stekte brødterninger som en dessert. Byggrynsvelling står også oppført på listen over billige middagsmåltider. Det ble laget en mer luksuriøs utgave av denne, med mer gryn og med melk slik at det ble en god grøt. Det var nok grøten som falt best i smak av de rettene som ble laget.

På bildet kan du se resultatet av sildegrynet og grøten.

 

Skrevet av Ingrid Kimestad Eickstedt